Ziua Regalitatii

România sărbătoreÅŸte astăzi Ziua Regalităţii. Este prima sărbătoare naÅ£ională de 10 mai din 1947 încoace.

Fundatia Pretuieste Clipa a fost prezenta la eveniment alaturi de Initiativa Tinerilor pentru Modernizarea Romaniei si a fost onorata de invitatie.

Evenimentul, devenit tradiÅ£ie, va aduce împreună 6.000 de invitaÅ£i, din toate judeÅ£ele ţării ÅŸi din Republica Moldova, personalităţi, politicieni, diplomaÅ£i.

Seria evenimentelor dedicate Zilei Regalităţii, desfăşurate în absenÅ£a Regelui Mihai I, a început cu o serie de competiÅ£ii sportive ÅŸi se va încheia printr-un Garden Party, în grădina Palatului Elisabeta.
După revenirea în È›ară, Familia Regală a ales ziua de 10 mai pentru organizarea petrecerii în grădina Palatului, cunoscuta sub numele de Garden Party, marcand astfel ziua de 10 Mai ca sarbatoare nationala a Romaniei si ca zi de nastere a Romaniei moderne.

ImportanÈ›a zilei derivă din tripla semnificaÈ›ie ce are la bază trei evenimente esenÈ›iale pentru istoria poporului român. La 10 Mai 1866 Principele Carol de Hohenzollern Sigmaringen a sosit la BucureÈ™ti È™i a depus în faÈ›a Parlamentului României jurământul de credință fiind încoronat Principe al României. La 10 Mai 1877 Principele Carol I a proclamat IndependenÈ›a României , È›ara noastră devenind liberă , suverană È™i eliberată de vasalitatea formală a Imperiului Otoman. La 10 Mai 1881 a fost proclamat Regatul României, Principele Carol I devenind Regele României.

Reinnodand traditia, Regele Mihai gazduieste anual, incepand din 2010, un Garden Party la Palatul Elisabeta. Acestea se desfaÈ™oară în grădinile Palatului unde debutând cu începutul lunii mai este amenajat Cortul Regal dar È™i corturile furnizorilor.