TARGUL DE CARTE 2015, Ploiesti

Ajuns la a XXVII-a ediÅ£ie, Festivalul InternaÅ£ional de Poezie "Nichita Stănescu" promite ÅŸi în acest an întâlniri de primă mână cu personalităţi ale culturii româneÅŸti. Scriitoarea Ileana Vulpescu, Nicu Alifantis ÅŸi actorul Florin Zamfirescu sunt doar câteva nume care vor onora cele cinci zile de festival.

Fundatia Pretuieste Clipa a fost onorata sa sustina evenimentul si a fost alaturi de personalitatile marcante ale orasului cu aceasta cazie.

În perioada 27-31 martie, la PloieÅŸti se desfăşoară cea de-a XXVII-a ediÅ£ie a Festivalului InternaÅ£ional de Poezie "Nichita Stănescu". Târg de carte în aer liber, lansări de carte, întâlniri cu scriitori ÅŸi prieteni ai lui Nichita, spectacole de recitări ÅŸi concerte sunt câteva dintre momentele care vor marca, acasă la Nichita, cei 82 de ani de la naÅŸterea poetului, care se împlinesc pe 31 martie.

Programul festivalului Vineri, 27 martie Orele 10.00-18.00 - Parcul „Nichita Stănescu" Târg de carte - organizat de Casa de Cultură "I.L.Caragiale" a Municipiului PloieÅŸti în parteneriat cu Editura Princeps. Expun 23 de edituri. Ora 10.45 - Parcul „Nichita Stănescu" - Moment muzical susÅ£inut de Fanfara Consiliului JudeÅ£ean Prahova Ora 11.00 - Parcul „Nichita Stănescu" - Deschiderea celei de a V-a ediÅ£ii a Târgului de Carte „Nichita Stănescu". Prezentarea numărului special al revistei "Atitudini" dedicat operei ÅŸi personalităţii lui Nichita Stănescu Ora 12.00 - Parcul „Nichita Stănescu" - Întâlnire cu scriitorul Nicolae Iliescu Sâmbătă, 28 martie Orele 10.00-18.00 - Parcul „Nichita Stănescu" Târg de carte Ora 10.00 - Casa de Cultură "I.L.Caragiale" a Municipiului PloieÅŸti - Concursul judeÅ£ean de recitări "Sub Aripa lui Nichita", ediÅ£ia a VIII-a Ora 11.00 - Parcul „Nichita Stănescu" - Întâlnire cu istoricul ÅŸi criticul literar Ion Bălu Ora 12.00 - Parcul „Nichita Stănescu - Lansarea romanelor „Lasă zilei scârba ei" ÅŸi „Pace Å£ie, cititorule", ale scriitorului Åžtefan Dimitriu Duminică, 29 martie Orele 10.00-18.00 - Parcul „Nichita Stănescu" - Târg de carte Ora 12.00 - Parcul „Nichita Stănescu - Întâlnire cu scriitoarea Ileana Vulpescu Ora 14.00 - Parcul „Nichita Stănescu - Întâlnire cu istoricul ÅŸi criticul literar Valeriu Râpeanu Luni, 30 martie Orele 10.00-18.00 - Parcul „Nichita Stănescu" - Târg de carte Ora 11.00 - Muzeul Memorial „Nichita Stănescu" - Deschiderea oficială a Festivalului InternaÅ£ional de Poezie "Nichita Stănescu", ediÅ£ia a XXVII-a Participă: Rodica Paraschiv, prefect al judeÅ£ului Prahova Bogdan Toader, vicepreÅŸedinte al Consiliului JudeÅ£ean Prahova Iulian Teodorescu, primar interimar al oraÅŸului PloieÅŸti „Aici a început drumul" - Întâlnire cu prietenii lui Nichita Recital de poezie susÅ£inut de actriÅ£a Carmen Ciorcilă Moment muzical realizat de Cenaclul "Nichita Stănescu" al M.A.I., BucureÅŸti Ora 12.00 - Muzeul Memorial "Paul Constantinescu" - „Nichita Stănescu - rezonanÅ£e muzicale". Recital susÅ£inut de soprana Camelia Pavlenco Ora 12.00 - Parcul „Nichita Stănescu" - Întâlnire cu dr. Scarlat Alin, autor de cărÅ£i, studii ÅŸi tratate de medicină naturistă Ora 13.00 - Liceul "I.L.Caragiale, Clasa în care a învăţat Nichita Festivitatea de premiere a laureaÅ£ilor Concursului "Nichita Stănescu - Dreptul la timp", organizat de Liceul "I.L.Caragiale . Premiile vor fi acordate de Primăria Municipiului PloieÅŸti. Ora 17.00 - Sala U.A.P. ExpoziÅ£ia "Omagiu lui Nichita" - Expun membrii Uniunii ArtiÅŸtilor Plastici PloieÅŸti. O lucrare va fi selectată ÅŸi achiziÅ£ionată de Primăria Municipiului PloieÅŸti Ora 17.00 - Muzeul JudeÅ£ean de Artă Prahova "Ion Ionescu-Quintus" Serata literară Atitudini - Recitaluri muzicale susÅ£inute de elevi ai Liceului de Artă „Carmen Sylva" PloieÅŸti - Recitaluri poetice susÅ£inute de membrii Cenaclului „Atitudini" al Casei de Cultură a municipiului PloieÅŸti ÅŸi de invitaÅ£ii lor - Prelegeri despre opera ÅŸi personalitatea marelui poet Nichita Stănescu susÅ£inute de: Mădălina Paula Drăgănuţă, Florin Sicoie, Gelu Nicolae Ionescu Ora 18.00 - Casa de Cultură Plopeni ExpoziÅ£ia de pictură "Îngeri ÅŸi muzicieni". Expune Alina Bastet Dezbaterea "Nichita, azi" Prezentarea antologiei de versuri "Iluzii", autor Ioan GroÅŸescu MarÅ£i, 31 martie Orele 9.00-12.00 ÅŸi 14.00-17.00 - Proiectul educaÅ£ional "APROAPE DE NICHITA". Se va desfăşura în ÅŸcolile din PloieÅŸti, judeÅ£ul Prahova si alte judeÅ£e din Å£ară. Vor fi alocate cel puÅ£in 15 minute, astfel încât elevii să citească la clasă câteva versuri la alegere din opera marelui poet, să fie organizate dezbateri sau alte activităţi ce au legătură cu viaÅ£a ÅŸi opera poetului. Organizator Casa de Cultură "I.L.Caragiale" a Municipiului PloieÅŸti Ora 10.00 - Parcul „Nichita Stănescu" - Depunere de flori la monumentul lui Nichita Stănescu Orele 10.00-18.00 - Parcul „Nichita Stănescu" - Târg de carte Ora 11.00 - Åžcoala Gimnazială "Nichita Stănescu", Ceptura - ExpoziÅ£ia de desene "Pe aripi de vers nichitian" - Recitalul de versuri "Această Å£ară de vis" - InvitaÅ£ie la un "Spectacol al rostirii" cu Gheorghe Pană - primar, Constantin Chioveanu - viceprimar, Ioan Åžendroiu - preot, Emilian Deaconescu - profesor ÅŸi invitaÅ£ii lor: scriitoarea Stela Covaci, ing. Ioan Mârzescu, prof. dr. DragoÅŸ Grigorescu. Moderator: Constantin Manolache Ora 12.00 - Parcul „Nichita Stănescu" -- Lansarea antologiei de poezie a Cenaclului Atitudini al Casei de Cultură "I.L. Caragiale" a Municipiului PloieÅŸti, realizată de acad. Eugen Simion Orele 11.00-13.00 - Sala Coloanelor, Palatul Culturii PloieÅŸti - "De la sunet la cuvânt" - Moment muzical-poetic susÅ£inut de Cvartetul Artys ÅŸi membrii Grupului de la PloieÅŸti - GeneraÅ£ia 2000 plus - Festivitatea de decernare a premiilor Concursului InternaÅ£ional "LecÅ£ii cu Nichita", ediÅ£ia a V-a, organizat de Colegiul NaÅ£ional „Nichita Stănescu". Premiile vor fi acordate de Primăria Municipiului PloieÅŸti. Ora 14.00 - Sala "Marea Unire", Palatul Culturii PloieÅŸti - Simpozionul "Nichita în literatura română". Participă: Paul Cernat, Daniel Cristea Enache, Valeriu Matei Ora 18.00 - Teatrul "Toma Caragiu" - Festivitatea de decernare a premiilor Festivalului InternaÅ£ional de Poezie "Nichita Stănescu", ediÅ£ia a XXVII-a.