WORKSHOP DE COLAJ

Week-end-ul trecut, FundaÈ›ia PreÈ›uieÈ™te Clipa alături de artistul vizual OCTAV MOISE, a susÈ›inut la sediul fundaÈ›iei, un WORKSHOP DE COLAJE, alături de elevi ai Colegiului NaÈ›ional Sf. Sava È™i ai Colegiului NaÈ›ional Ion Neculce din BucureÈ™ti, dar È™i de voluntari pasionaÈ›i de frumos.

Colajul, ca È™i tehnică folosită în artele plastice, e considerată o formă de artă extrem de actuală È™i căutată pentru a fi descoperită în amănunt.
În afară de foarfeci, rigle, foi colarate, cartoane, unghiuri, proporÈ›ii, e nevoie de multă dedicare, implicare, viziune, imaginaÈ›ie, curaj al punerii ideii în practică, învățare, exersare, îndrăzneală, artă a compoziÈ›iei. Pe lângă "Lectia de colaj" ce a susÈ›inut-o Octav, ne-a împărtășit È™i câteva cuivnte despre COLAJ, ca sa intelegem cu totii mai bine tainele acestuia:
"Colajul este o tehnică folosită cu precădere în artele plastice, în care lucrările sunt create prin asamblarea mai multor elemente. Diversitatea materialelor folosite este considerabilă: colajele pot include de la bucăți de hârtie tăiate din reviste/ziare, materiale textile, lemn, vopsea până la obiecte de uz caznic È™i materiale reciclabile.
Colajul apare la începutul secolului XX că experiment al cubistilor È™i se dezvoltă împreună cu dadaismul, constructivismul iar mai apoi suprarealismul. Fiecare curent aduce acestei forme de artă ceva nou din punct de vedere estetic. Este folosit la începuturi în mod subversiv, pentru a critică societatea, politicienii sau a semnala diverse probleme socio-economice. În Rusia constructiviÈ™tii îl folosesc că instrument de propagandă.
De-a lungul secolului XX majoritatea curentelor artistice au adoptat colajul că metodă de exprimare artistică, aducând ceva nou fie în plan estetic, fie conceptual.
Odată cu invazia graficii computerizate apăr și colajele digitale, că apoi să se lărgească sferă de posibilități tehnice."

Ne gândim să organizăm un WORKSHOP DE COLAJE, la care puteÈ›i participa È™i voi! Ce spuneti?

ÎN CURÂND, unim ARTA È™i EDUCAÈšIA, într-un WORKSHOP DE COLAJE!