Ziua Regalitatii

România sărbătoreşte astăzi Ziua Regalităţii. Este prima sărbătoare naţională de 10 mai din 1947 încoace.

Fundatia Pretuieste Clipa a fost prezenta la eveniment alaturi de Initiativa Tinerilor pentru Modernizarea Romaniei si a fost onorata de invitatie.

Evenimentul, devenit tradiţie, va aduce împreună 6.000 de invitaţi, din toate judeţele ţării şi din Republica Moldova, personalităţi, politicieni, diplomaţi.

Seria evenimentelor dedicate Zilei Regalităţii, desfăşurate în absenţa Regelui Mihai I, a început cu o serie de competiţii sportive şi se va încheia printr-un Garden Party, în grădina Palatului Elisabeta.
După revenirea în țară, Familia Regală a ales ziua de 10 mai pentru organizarea petrecerii în grădina Palatului, cunoscuta sub numele de Garden Party, marcand astfel ziua de 10 Mai ca sarbatoare nationala a Romaniei si ca zi de nastere a Romaniei moderne.

Importanța zilei derivă din tripla semnificație ce are la bază trei evenimente esențiale pentru istoria poporului român. La 10 Mai 1866 Principele Carol de Hohenzollern Sigmaringen a sosit la București și a depus în fața Parlamentului României jurământul de credință fiind încoronat Principe al României. La 10 Mai 1877 Principele Carol I a proclamat Independența României , țara noastră devenind liberă , suverană și eliberată de vasalitatea formală a Imperiului Otoman. La 10 Mai 1881 a fost proclamat Regatul României, Principele Carol I devenind Regele României.

Reinnodand traditia, Regele Mihai gazduieste anual, incepand din 2010, un Garden Party la Palatul Elisabeta. Acestea se desfașoară în grădinile Palatului unde debutând cu începutul lunii mai este amenajat Cortul Regal dar și corturile furnizorilor.