TARGUL DE CARTE 2015, Ploiesti

Ajuns la a XXVII-a ediţie, Festivalul Internaţional de Poezie "Nichita Stănescu" promite şi în acest an întâlniri de primă mână cu personalităţi ale culturii româneşti. Scriitoarea Ileana Vulpescu, Nicu Alifantis şi actorul Florin Zamfirescu sunt doar câteva nume care vor onora cele cinci zile de festival.

Fundatia Pretuieste Clipa a fost onorata sa sustina evenimentul si a fost alaturi de personalitatile marcante ale orasului cu aceasta cazie.

În perioada 27-31 martie, la Ploieşti se desfăşoară cea de-a XXVII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Poezie "Nichita Stănescu". Târg de carte în aer liber, lansări de carte, întâlniri cu scriitori şi prieteni ai lui Nichita, spectacole de recitări şi concerte sunt câteva dintre momentele care vor marca, acasă la Nichita, cei 82 de ani de la naşterea poetului, care se împlinesc pe 31 martie.

Programul festivalului Vineri, 27 martie Orele 10.00-18.00 - Parcul „Nichita Stănescu" Târg de carte - organizat de Casa de Cultură "I.L.Caragiale" a Municipiului Ploieşti în parteneriat cu Editura Princeps. Expun 23 de edituri. Ora 10.45 - Parcul „Nichita Stănescu" - Moment muzical susţinut de Fanfara Consiliului Judeţean Prahova Ora 11.00 - Parcul „Nichita Stănescu" - Deschiderea celei de a V-a ediţii a Târgului de Carte „Nichita Stănescu". Prezentarea numărului special al revistei "Atitudini" dedicat operei şi personalităţii lui Nichita Stănescu Ora 12.00 - Parcul „Nichita Stănescu" - Întâlnire cu scriitorul Nicolae Iliescu Sâmbătă, 28 martie Orele 10.00-18.00 - Parcul „Nichita Stănescu" Târg de carte Ora 10.00 - Casa de Cultură "I.L.Caragiale" a Municipiului Ploieşti - Concursul judeţean de recitări "Sub Aripa lui Nichita", ediţia a VIII-a Ora 11.00 - Parcul „Nichita Stănescu" - Întâlnire cu istoricul şi criticul literar Ion Bălu Ora 12.00 - Parcul „Nichita Stănescu - Lansarea romanelor „Lasă zilei scârba ei" şi „Pace ţie, cititorule", ale scriitorului Ştefan Dimitriu Duminică, 29 martie Orele 10.00-18.00 - Parcul „Nichita Stănescu" - Târg de carte Ora 12.00 - Parcul „Nichita Stănescu - Întâlnire cu scriitoarea Ileana Vulpescu Ora 14.00 - Parcul „Nichita Stănescu - Întâlnire cu istoricul şi criticul literar Valeriu Râpeanu Luni, 30 martie Orele 10.00-18.00 - Parcul „Nichita Stănescu" - Târg de carte Ora 11.00 - Muzeul Memorial „Nichita Stănescu" - Deschiderea oficială a Festivalului Internaţional de Poezie "Nichita Stănescu", ediţia a XXVII-a Participă: Rodica Paraschiv, prefect al judeţului Prahova Bogdan Toader, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Prahova Iulian Teodorescu, primar interimar al oraşului Ploieşti „Aici a început drumul" - Întâlnire cu prietenii lui Nichita Recital de poezie susţinut de actriţa Carmen Ciorcilă Moment muzical realizat de Cenaclul "Nichita Stănescu" al M.A.I., Bucureşti Ora 12.00 - Muzeul Memorial "Paul Constantinescu" - „Nichita Stănescu - rezonanţe muzicale". Recital susţinut de soprana Camelia Pavlenco Ora 12.00 - Parcul „Nichita Stănescu" - Întâlnire cu dr. Scarlat Alin, autor de cărţi, studii şi tratate de medicină naturistă Ora 13.00 - Liceul "I.L.Caragiale, Clasa în care a învăţat Nichita Festivitatea de premiere a laureaţilor Concursului "Nichita Stănescu - Dreptul la timp", organizat de Liceul "I.L.Caragiale . Premiile vor fi acordate de Primăria Municipiului Ploieşti. Ora 17.00 - Sala U.A.P. Expoziţia "Omagiu lui Nichita" - Expun membrii Uniunii Artiştilor Plastici Ploieşti. O lucrare va fi selectată şi achiziţionată de Primăria Municipiului Ploieşti Ora 17.00 - Muzeul Judeţean de Artă Prahova "Ion Ionescu-Quintus" Serata literară Atitudini - Recitaluri muzicale susţinute de elevi ai Liceului de Artă „Carmen Sylva" Ploieşti - Recitaluri poetice susţinute de membrii Cenaclului „Atitudini" al Casei de Cultură a municipiului Ploieşti şi de invitaţii lor - Prelegeri despre opera şi personalitatea marelui poet Nichita Stănescu susţinute de: Mădălina Paula Drăgănuţă, Florin Sicoie, Gelu Nicolae Ionescu Ora 18.00 - Casa de Cultură Plopeni Expoziţia de pictură "Îngeri şi muzicieni". Expune Alina Bastet Dezbaterea "Nichita, azi" Prezentarea antologiei de versuri "Iluzii", autor Ioan Groşescu Marţi, 31 martie Orele 9.00-12.00 şi 14.00-17.00 - Proiectul educaţional "APROAPE DE NICHITA". Se va desfăşura în şcolile din Ploieşti, judeţul Prahova si alte judeţe din ţară. Vor fi alocate cel puţin 15 minute, astfel încât elevii să citească la clasă câteva versuri la alegere din opera marelui poet, să fie organizate dezbateri sau alte activităţi ce au legătură cu viaţa şi opera poetului. Organizator Casa de Cultură "I.L.Caragiale" a Municipiului Ploieşti Ora 10.00 - Parcul „Nichita Stănescu" - Depunere de flori la monumentul lui Nichita Stănescu Orele 10.00-18.00 - Parcul „Nichita Stănescu" - Târg de carte Ora 11.00 - Şcoala Gimnazială "Nichita Stănescu", Ceptura - Expoziţia de desene "Pe aripi de vers nichitian" - Recitalul de versuri "Această ţară de vis" - Invitaţie la un "Spectacol al rostirii" cu Gheorghe Pană - primar, Constantin Chioveanu - viceprimar, Ioan Şendroiu - preot, Emilian Deaconescu - profesor şi invitaţii lor: scriitoarea Stela Covaci, ing. Ioan Mârzescu, prof. dr. Dragoş Grigorescu. Moderator: Constantin Manolache Ora 12.00 - Parcul „Nichita Stănescu" -- Lansarea antologiei de poezie a Cenaclului Atitudini al Casei de Cultură "I.L. Caragiale" a Municipiului Ploieşti, realizată de acad. Eugen Simion Orele 11.00-13.00 - Sala Coloanelor, Palatul Culturii Ploieşti - "De la sunet la cuvânt" - Moment muzical-poetic susţinut de Cvartetul Artys şi membrii Grupului de la Ploieşti - Generaţia 2000 plus - Festivitatea de decernare a premiilor Concursului Internaţional "Lecţii cu Nichita", ediţia a V-a, organizat de Colegiul Naţional „Nichita Stănescu". Premiile vor fi acordate de Primăria Municipiului Ploieşti. Ora 14.00 - Sala "Marea Unire", Palatul Culturii Ploieşti - Simpozionul "Nichita în literatura română". Participă: Paul Cernat, Daniel Cristea Enache, Valeriu Matei Ora 18.00 - Teatrul "Toma Caragiu" - Festivitatea de decernare a premiilor Festivalului Internaţional de Poezie "Nichita Stănescu", ediţia a XXVII-a.