Ioana Andreea Nitica in Chitila de Azi

Ziarul CHITILA DE AZI a ales Fundația Prețuiește Clipa ca și promotor al voluntariatului educațional și a ales-o ca și intervievată pe Ioana Andreea Nițică, voluntar în educație.

La doar 25 de ani, având experiență în voluntariat, este de aproape 2 ani voluntar în cadrul Centrului Educațional Sf. Ioan Botezătorul din CHITILA, centru cu program after-school.

Va invităm să îi citiți poveștile alături de micuții alături de care susține ore de dezvoltare personală și creativitate, redescoperind universul magic al copilăriei.

Interviul îl puteți citi integral mai jos.

Fii și tu VOLUNTAR ÎN EDUCAȚIE!

INTERVIU ZIAR CHITILA DE AZI

1. De ce ai ales sa devii psiholog si care sunt obiectivele tale profesionale ?

Cred cu tarie, ca in viata nu neaparat oamenii isi aleg profesia, ci profesia ii alege pe ei, cumva inexplicabil. In cazul meu asa a fost. Totul a inceput in clasa a IX, cand am avut ocazia sa studiez un manual de Psihologie. Atunci am spus: stiu ce vreau sa devin. Asa a inceput totul. Ca o tinta, care a devenit treptat o reala pasiune. Acum psihologia este pasiune, dupa ani de studiu de psihologie pura si psihologie clinica.

Obiectivele cresc odata cu trecerea anilor, fiindca oamenii se schimba, lumea implicit. Cat despre obiectivele mele ca si psiholog, au aceeasi baza dintotdeauna si anume studiul. Psihologia este una dintre stiintele care niciodata nu sta pe loc, fiindca cere timp, dedicare, profesionalism. Insa daca ar fi sa aleg un obiectiv, doar unul, acela ar fi de a avea puterea sa ajut neconditionat. Sa ajut omul.

2. Ce inseamna voluntariatul pentru tine?

Voluntariatul in viata mea, a aparut la varsta in care multi aleg ca si umplere a timpului liber, iesitul in cluburi si distractia in masa. Imi amintesc si acum prima zi ca si voluntar, la o scoala cu o clasa mixta (clasele I-IV), de unde am plecat cu rochia capsata de un elev care la sfarsitul orelor de clasa ma si ceruse de sotie. Voluntariatul pentru mine e o normalitate, o parte din mine.

3. Ce experienta ai acumulat in cei 5 ani de voluntariat? (cum ai evoluat, in ce proiecte ai fost implicata?)

Voluntariatul nu inseamna numai timp dedicat unui anumit segment social. Voluntariatul inseamna in primul rand timp dedicat tie, caci experienta de viata pe care o vei capata in timp este nepretuita. Evoluezi ca om si acest lucru este poate cel mai frumos dar, pe care ti-l poti oferi tie, ca si tanar la inceput de drum. Evolutia a fost treptata, caci am inceput cu educatia scolara (predare de limba si literatura romana, matematica, desen, muzica) si am continuat cu campanii umanitare, evenimente caritabile, implicare redactionala in segmentul educational si social din mass-media. Proiectele sunt numeroase, fiindca mereu se gasesc tinte de atins si oameni care au nevoie de ajutorul nostru, al tuturor. Important e rezultatul final, satisfactia ca acei oameni au primit ceea ce isi doreau, de multe ori primind sansa unei noi vieti. Evolutia pentru mine inseamna fiecare zi, in care constientizez cat sunt de norocoasa ca am o familie extraordinara care mi-a daruit o copilarie de poveste si m-a invatat sa daruiesc la randul meu timp, emotii, vise, ca si alti copii sa fie fericiti la randul lor.

4. Cand si cum ai ajuns sa lucrezi cu copiii de la afterschool-ul din Chitila?

Ca si psiholog al Fundatiei Pretuieste Clipa, unul dintre obiectivele mele este de a sustine campaniile si proiectele acesteia. Unul dintre subiectele de interes ale fundatiei cat si ale comunitatii din Chitila, este acela de a diminua riscul de abandon scolar provenit din cauza problemelor de interes social si familial. In urma cu un an, am devenit astfel volunatar al Proiectului "Media 10 pentru toti", proiect ce in acest an a luat forma unui centru educational ce poarta numele bisericii, care a oferit un spatiu pentru buna desfasurare a acestuia. Centrul Educational "Sfantul Ioan Botezatorul" este unul dintre proiectele cele mai dragi mie, care a adus plus valoare atat mie personal, cat si tuturor profesorilor colaboratori si voluntarilor, dar in primul rand intregii comunitati.

4. Cum vezi educatia si dezvoltarea copiilor de la afterschool-ul din Chitila?

Educatia este poate cea mai importanta temelie a vietii fiecaruia dintre noi, care incepe cu cei 7 ani de acasa si continua cu autocunoasterea si dezvoltarea personala. Cred intr-o evolutie a fiecaruie copil, care e inteles si sustinut, atunci cand poate nesansa l-a adus in aceasta situatie dar sansa l-a adus totodata, fata in fata cu oameni de bine, care cred in el. Cred ca noi toti, psihologii, voluntarii, profesorii, sustinatorii proiectului locali, primaria, scoala, biserica, avem fiecare rolul nostru in a construi temelii, ale copiilor generatiei viitoare. Pana acum am fost implicata doar in proiecte in care cred si afterschool-ul gratuit din Chitila este unul dintre ele. Copiii au nevoie de dragoste, atentie, intelegere si nu in ultimul rand respect. Chiar daca ierarhia sociala exista, copilul fie aflat intr-o familie in care i se ofera totul sau nu, are nevoie de principii, nu neaparat de reguli si acestea vin odata cu oamenii pe care ii are in jur.

5. Ce fel de activitati desfasori cu copiiii la afterschool?

Copiii de la Centrul Educational "Sfantul Ioan Botezatorul" au parte atat de ajutor si suport constant in rezolvarea temelor, dar totodata si in dezvoltarea personala a fiecaruia dintre ei. Astfel activitatile Fundatiei Pretuieste Clipa, aduc in plan creativitatea si autocunoasterea, caci integrarea intr-un mediu social este de cele mai multe ori vitala si incepe inca din copilarie. Activitatile sunt asadar necesare oricarui copil care are nevoie de ajutor in a se integra intr-o societate care din pacate, inca mai face diferente. Asadar rezolvam teme si invatam, dar la sfarsitul programului, cantam, citim povesti si poezii, desenam, realizam colaje, facem fotografii (e bonusul meu pentru cei care au fost cuminti) si nu in ultimul rand, copiii invata sa lucreze cu ei insisi, pentru a devein mai buni, mai intelegatori, mai recunoscatori.

6. Care sunt satisfactiile voluntariatului la acest afterschool?

Satifactiile acestui voluntariat sunt insumate intr-un dosar si totodata in suflet. Am un dosar in care am strans pe parcursul acestui an, scrisori, desene, declaratii de prietenie si recunostinta, de la copiii de la afterschool. Sunt marturii de pus in rama, ce exprima in cel mai sincer mod, frumusetea oricarui copil caruia i te dedici. Deopotriva, am in suflet pastrate amintiri ale bucuriei dar si ale suferintei, care aduc un plus valoare caracterului meu de zi cu zi, care se formeaza la randul sau catre mai bine. Imbratisarile oferite de catre copii, seninatatea din ochii acestora, sunt poate cele mai importante satisfactii ale unui proiect maret ca acesta. De aceea, Fundatia Pretuieste Clipa doreste sa se implice in cat mai multe proiecte, cel mai nou schitat fiind axat pe tematica nationala a anului in curs si anume "Anul Brancoveanu", ce viseaza atat scoala cat si intreaga comunitate din Chitila.

7. Ce recomandari ai pentru parinti pentru educatia si dezvoltarea armonioasa a celor mici?

Nefiind parinte inca, mai precis mama, nu stiu in ce masura as fi indreptatita sa ofer sfaturi ori sugesti de buna crestere a celor mici. Singurul lucru pe care il pot spune este ca parintii joaca un rol extrem de important in viata copiilor, de aceea neglijenta, violenta fizica si verbala, lipsa comunicarii si intelegerii, nu ar trebui sa faca parte din viata unui copil. Asa ca dorinta mea, este ca parintii ai caror copii fac parte din acest proiect, sa fie sustinatori reali ai micutilor, caci familia nu poate fi inlocuita niciodata cu nimeni si nimic.