Interviu ART OUT

Interviu ART OUT

 

 

INTERVIU FUNDATIA PRETUIESTE CLIPA, REDACTOR LAURA LUCIA MIHALCA

 

 

INTERVIU PRESEDINTE GEORGETA NENCIU

Intalnirea cu tot ceea ce reprezinta Fundatia Pretuieste Clipa este mereu una placuta. As vrea
sa ne intoarcem putin in timp. Ce a determinat infiintarea fundatiei si care au fost gandurile si planurile de inceput? S-au indeplinit ele? Daca da, in ce proportie?

Fundatia a aparut ca o continuare a implicarii mele in viata sociala a comunitatii si in special cu scopul de a sprijini actul educational in scolile din Chitila. Planurile initiale s-au indeplinit in mare parte, insa pe masura ce capatam experienta si apar noi provocari , activitatile se diversifica si se adreseaza din ce in ce mai multor persoane.


• De ce tocmai Fundatia Pretuieste Clipa? Este, intr-adevar un nume metaforic si reuseste sa transmita o stare de bine.
Trecerea timpului este ireversibila si am convingerea ca a decide si a actiona la momentul potrivit poate aduce schimbari majore in viata , la orice varsta. De aici si motto-ul: "Clipa e a celui care o prinde".


• In timp, s-a schimbat configuratia actiunilor si activitatilor fundatiei?
Initial am desfasurat numeroase ateliere de dezvoltare a creativitatii elevilor si de crestere a inteligentei emotionale. Nu este un demers uşor, dar este plăcut şi poate aduce beneficii si satisfacţii profunde. In timp, am raspuns invitatiei de a sustine si evenimente culturale prin care sa aducem in fata publicului nostru tinere talente.


• Cum ati caracteriza publicul Fundatiei Pretuieste Clipa?
Fundatia Pretuieste Clipa este o organizatie la inceput de drum, si prin proiectele noastre am atras un public tanar, dornic de a se implica si de a ne sustine.


• Aveti anumite proiecte din toata istoria organizatiei care va sunt mai dragi? De ce?
Am desfasurat nenumarate proiecte, insa cele mai dragi imi sunt cele care s-au desfasurat pe parcursul unui an scolar si in care au fost implicate cei mai multi elevi: "Fii voluntarul educatiei tale" si "Anul 2014- Anul Brancoveanu".


• Care sunt principalele arii de interes pentru Fundatia Pretuieste Clipa?
Educatia, arta, cultura.


• Sprijiniti constant arta si dezvoltarea culturii in Romania. Acordati premii tinerilor virtuosi si sunteti sponsorii unor importante evenimente de profil. Ce inseamna acest lucru pentru organizatie?
Unul din obiectivele Fundatiei Pretuieste Clipa este de a sprijini si a promova excelenta. In acest sens am sustinut alaturi de partenerii nostri festivaluri, concursuri de interpretare,vernisaje, prin care tinerii participant ne-au incantat simturile si au aratat ca talentul si munca sustinuta duc catre rezultatele dorite. (Crai Nou, Aulodia, Vocea Sighisoarei, festival de Folk Ploiesti, vernisaj Elena Popa)


• In acest numar al revistei discutam despre terapia prin arta. Care sunt proiectele initiate de Fundatia Pretuieste Clipa in zona art therapy si care sunt rezultatele si feedback-ul pe care le-ati inregistrat?
Cel mai emotionant proiect din zona art therapy si lectie de viata in acelasi timp, a fost cel desfasurat la Institutul Clinic Fundeni pentru copiii bolnavi de leucemie si apartinatorii lor.
Deasemeni, la fiecare atelier pe care il desfasuram folosim tehnici creative precum desenul, modelajul, pictura, dansul, marionetele, procesul creativ ajutandu-I pe copii sa-si dezvolte abilitatile personale si interpersonal.

• Unde va putem intalni cel mai des?
Proiectele noastre se desfasoara mai ales in scoli din zone rurale precum Chitila, Rudeni ,Mogosoaia, Bezdead ,dar avem evenimente si in orase ca Brasov, Ploiesti, Sighisoara, Campulung Muscel.


• Anul 2015 vine cu noi provocari. Ce isi propune Fundatia Pretuieste Clipa in anul care bate la usa?
Desigur ca pe parcursul anului 2015 vom continua proiectele educationale incepute, insa vom fi deschisi si la alte provocari si noi oportunitati.


• Inainte de a incheia, spuneti-mi care este cea mai frumoasa imagine pentru voi. Dar cel mai placut sunet?
Pentru mine, cea mai frumoasa imagine este Aurora boreala- o imagine plina de culoare, miscare, sensibilitate, speranta si optimism.
Cel mai placut sunet- rasul copilului fericit.


• Propun sa incheiem cu un gand pentru cititorii Art Out.
Le urez cititorilor Art Out inspiratie,bucurie in viata ,in suflet lumina si o nesfarsita clipa senina.

 

INTERVIU IOANA ANDREEA NITICA

• Intalnirea cu tot ceea ce reprezinta Fundatia Pretuieste Clipa este mereu una placuta. As vrea sa ne intoarcem putin in timp. Ce a determinat infiintarea fundatiei si care au fost gandurile si planurile de inceput? S-au indeplinit ele? Daca da, in ce proportie?
Atunci cand pasiunea, determinarea si ambitia reusesc sa ofere un contur placut si credibil conceptului ce te reprezinta si pe care la randul tau il reprezinti, denota confirmarea reala ca pasii tai au ales drumul potrivit. Drumul pretios al clipei. Si cum Georgeta Nenciu, presedintele fundatiei, a ales CLIPA ca si coordonata principala a acestui drum, ii las privilegiul de a va povesti personal "povestea clipei".


• De ce tocmai Fundatia Pretuieste Clipa? Este, intr-adevar un nume metaforic si reuseste sa transmita o stare de bine.
Ca si psiholog, in lucrul cu copiii, intrebandu-i ce inseamna pentru ei "clipa", imi amintesc ca unul dintre ei mi-a oferit cea mai reala si sensibila definitie a clipei si anume ca "noi suntem in clipa si clipa este in noi". Pentru mine personal, Fundatia Pretuieste Clipa zi de zi isi scrie si rescrie povestea numelui ales, prin fiecare om care alege sa fie alaturi de noi si sa ne ofere clipe din povestea lui.


• In timp, s-a schimbat configuratia actiunilor si activitatilor fundatiei?

Oamenii din jurul nostru, in viata de zi cu zi, sunt mereu in cautare de nou si bun. Fiindca fara indoiala, fiecare dintre noi ne dorim stabilitate, singuranta si fericire. Actiunile si activitatile fundatiei, au incercat si incearca astfel sa vina in ajutorul celor ce isi doresc sa-si indeplineasca cu adevarat telurile si visele ori isi doresc sa-si depaseasca situatia in care se gasesc in prezent. 

• Cum ati caracteriza publicul Fundatiei Pretuieste Clipa?
Fundatia Pretuieste Clipa intalneste in descursul drumul sau copii, parinti, bunici, elevi, studenti, profesori, psihologi, psihoterapeuti, traineri, scriitori, artisti, pictori, sportivi, medici, oameni de cultura si stiinta. Oamenii din jurul fundatiei sunt oameni care isi doresc sa construiasca in jurul lor o lume mai buna, mai unita, mai recunoscatoare. Il numesc un public real, complex si motivant.


• Aveti anumite proiecte din toata istoria organizatiei care va sunt mai dragi? De ce?
Fie ca e vorba de expozitiile noastre cu vanzare organizate cu ocazia Craciunului, 1 Martie sau Pastelui, de concursurile de carte lunare, de workshop-urile tematice, de activitatile educationale de dezvoltare personala, de premierea elevilor la concursuri si olimpiade, de promovarea culturii si a artelor in randul tinerilor, orice proiect se naste dintr-o dorinta si o nevoie reala. Dragi imi sunt toate proiectele, insa si mai dragi imi sunt atunci cand oamenii ne amintesc de ele si le simtim satifactia reusitei impreuna.

Care sunt principalele arii de interes pentru Fundatia Pretuieste Clipa?
Fundatia Pretuieste Clipa este promotor al excelentei educationale si al sustinerii performantelor copiilor si tinerilor, dar si sprijin educational si social in mediile defavorizate. Suntem orientati catre aceste puncte de interes, caci credem in reusita, dar si in rasplata copiilor si tinerilor determinati si talentati.

• Sprijiniti constant arta si dezvoltarea culturii in Romania. Acordati premii tinerilor virtuosi si sunteti sponsorii unor importante evenimente de profil. Ce inseamna acest lucru pentru organizatie?
E onorant sa poti vedea, cunoaste si stii ca exista tineri si oameni care duc arta si cultura pe podium si astfel imbogatesc patrimoniul tarii cu valori pretioase. E cu atat mai onorat sa poti sustine tinere talente si sa le fii partas la drumul lor, de cele mai multe ori sinuos, in viata. Iar numele acestora alaturat Fundatiei Pretuieste Clipa nu poate decat sa aduc plus valoare lumii in care traim si ne dorim sa traim.


• In acest numar al revistei discutam despre terapia prin arta. Care sunt proiectele initiate de Fundatia Pretuieste Clipa in zona art therapy si care sunt rezultatele si feedback-ul pe care le-ati inregistrat?
Terapia prin arta a inceput sa prinda valente consistente in Romania, ceea ce nu poate fi decat incurajator atat pentru specialisti cat si pentru cei ce se bucura de beneficiile acestei forme de terapie, fie ca sunt copiii, adolescenti, adulti sau varstnici. Proiectele initiate si colaborative in zona art therapy au inclus pacienti diagnosticati cu leucemie, elevi cu risc de abandon scolar, dar si un public larg creativ si doritor sa participe la atelierele si workshop-urile tematice. Rezultatele sunt mai cu seama ferestre deschise spre o altfel de lume, care pare perfecta la prima vedere. Insa fiecare persoana in parte, alege in final, daca fereastra cu aer curat ramane deschisa sau nu. Art terapia e o "lupta frumoasa", in care singura arma este sufletul, care odata deschis are capacitatea de a crea cele mai puternice clipe.
• Cum este Romania de azi pentru Fundatia Pretuieste Clipa? Dar Bucurestiul?


Romania de azi este Romania de maine, caci Romania de astazi e o tara a noastra si a copiilor nostri. Este o tara care pare sa promita, chiar daca nu primeste credibilitate de multe ori. Si cel mai interesant, e faptul ca este o tara ca pare sa poata sa demonstreze ca nu doar promite. Romania nu e doar un joc de cuvinte pe buzele noastre, ci e un joc al vietii noastre cu destinul de a ne naste aici. Motto-ul nostru este "Clipa e a celui care o prinde!", asa ca Romania de azi e Romania clipei de acum, iar Bucurestiul este nu doar o capitala europeana, ci o capitala a oamenilor demni de spirit, cultura si identitate.


• Unde va putem intalni cel mai des?
Fundatia Pretuieste Clipa activeaza prin proiecte si actiuni atat in Bucuresti si Chitila, dar si in tara, in orase precum Cluj, Brasov, Sighisoara, Ploiesti, Campulung Muscel. Ne bucuram ca oamenii "prind clipa" alaturi de noi si la mai bine de 2 ani de la infiintarea fundatiei, ne sunt alaturi negresit.


• Anul 2015 vine cu noi provocari. Ce isi propune Fundatia Pretuieste Clipa in anul care bate la usa?
De cele mai multe ori viata are darul de a ne surprinde atunci cand ne asteptam mai putin. Indraznesc sa spun si sa cred ca anul 2015 este un an al surprizelor. Cu siguranta Fundatia Pretuieste Clipa va surprinde, dar se va si lasa la randul sau surprinsa.
Inainte de a incheia, spuneti-mi care este cea mai frumoasa imagine pentru voi. Dar cel mai placut sunet?
Cea mai frumoasa imagine care-mi vine in minte, impinsa poate-n gand de magia sarbatorilor de iarna, este cea a bucuriei copiilor, sanatosi si fericiti, alaturi de o familie care sa ii iubeasca si sa ii ocroteasca. Iar cel mai placut sunet este cel al batai inimii lor. E tabloul pe care stiu cumva, ca in tacere, cu totii ni-l dorim pentru noi si cei din jurul nostru.


• Propun sa incheiem cu un gand pentru cititorii Art Out.
Anul 2014 a fost un an plin, intens, satisfacator. Bucurati-va de ultima sa luna ca si cum ar fi prima si abia va pregatiti sa-i deslusiti tainele. Curand 2015 va va prinde in taina noua a lui si mi-as dori sa va gaseasca liberi, linistiti si iubind. Frumosul sa va incante viata ca si pana acum odata cu paginile Revistei Art Out, ca apoi frumosul vostru sa-i incante pe cei care au nevoie sa le fiti exemplu.