HAI LA FOCUL LUI SUMEDRU!

Fundația Prețuiește Clipa o sa fie prezenta pe cel mai inalt deal din tara, sa se bucure de traditii si obiceiuri populare romanesti, alaturi de sute de tineri si varstnici frumosi din Muscel si imprejurimi. Va asteptam cu mic cu mare, sa aprindem FOCUL LUI SUMEDRU!

Ne intalnim in jurul focului?

Focul lui Sumedru se va reaprinde şi în acest an pe cel mai înalt deal din ţară

Seara zilei de 25 octombrie, ce precede sărbătoarea creştină a Sfântului Dumitru, are pentru locuitorii zonei istorice a Muscelului semnificaţia aparte a Focului lui Sumedru, păstrată intactă de-a lungul secolelor.

Sumedru, personaj al Panteonului românesc, este un bărbat obişnuit, păstor sau crescător de animale, care se metamorfozează în timpul nopţii în străvechi simboluri zoomorfe. Noaptea magică împarte anul pastoral al vechilor români în două anotimpuri simetrice - vara, între 23 aprilie şi 26 octombrie şi iarna, între 27 octombrie şi 23 aprilie -, iar Sumedru este acum incinerat simbolic, odată cu încheierea anotimpului agrar.
În ceremonialul nocturn numit Focul lui Sumedru, eroul capătă aspectul unui brad care e tăiat din pãdure şi incinerat în timpul unui ospăţ. În jurul Focului, întreţinut cu lemne şi paie uscate, se mânca, se bea, se petrecea şi, din când în când, se repeta strigătura consacrată momentului: „Hai la Focul lui Sumedru!". Cei mai curajosi îşi luau avânt şi săreau prin foc sau peste focul lui Sumedru, ocrotitorul recoltelor şi oierilor, pentru alungarea bolilor şi spiritelor rele.
Credinţe şi obiceiuri despre divinitatea precreştinã peste care s-a suprapus sărbătoarea Sfântului Dumitru sunt atestate pretutindeni în România, însă ritualul ancestral este păstrat cel mai aproape de forma sa iniţială doar în Argeş, mai bine conservat în zonele montane.

În 2013, Focul lui Sumedru se va reaprinde în seara de vineri, 25 octombrie, și pe Măţău, dealul ce străjuieşte orașul Câmpulung Muscel de la cea mai mare înălţime a unui deal din ţară (1017 metri), la ora 20.00, în prezenţa oficialităților comunei Mioarele . În jurul focului vor bate pasul tradiţional al celui mai cunoscut dans popular românesc călușarii ansamblului Plaiuri Muscelene. Pe lângă ingredientele obişnuite la această sărbătoare - covrigii, merele ce vor fi împărţite în primul rând copiilor -, nu vor lipsi grătarele bine încinse cu mici şi pastramă, ţuica fiartă, mustul.
Anul acesta, păstrând tradiția anilor trecuți, aprinderea focului de pe Măţău şi momentele care urmează vor fi transmise în direct pe internet, începând cu ora 20.00, pe canalul https://www.facebook.com/CampulungMuscelDeSus/app_196506863720166. Filmarea se va face cu două camere, una fixă și una montată pe un quadcopter de la o înălţime de 50 de metri şi va surprinde atât amplasamentul unde se aprinde focul, cât şi superbele împrejurimi ale oraşului Câmpulung Muscel.

Evenimentul este o producție Hatters Inc. și are susținerea Primăriei Mioarele și a S.C. Sonimpex Topoloveni S.R.L. - producătorul celebrului magiun de prune de Topoloveni, Jysk România, S.C. ProSedna Interactive S.R.L., precum și al Fundației "Prețuiește Clipa."

Vă aşteptăm cu mic, cu mare, să strigăm împreună "Hai la Focul lui Sumedru!"