Atelier - Continuam ce altul incepe. Oare ce va rezulta?

Fundatia Pretuieste Clipa a ales un exercitiu care poate declansa etapa de "furtuna"(conflict) a unui grup deoarece copiii pot fi nemultumiti de prestatia colegilor de grup. Fiecare grup trece printr-o astfel de etapa asa incât manifestarile sunt normale si se pot gestiona.

OBIECTIVELE URMARITE

Permite copiilor sa-si exprime sentimentele, nevoile, parerile;
Antreneaza toleranta la frustrari;
juta participantii sa invete unul de la altul, sa se respecte unii pe altii;
Ii ajuta pe copii sa invete sa lucreze in echipa;
Le dezvolta strategii de gestionare si rezolvare a conflictelor si problemelor in cadrul grupului;
Le dezvolta capacitatea de adaptare la nevoile si dorintele colegilor de grup;
Promoveaza valorile si solidaritatea in interiorul grupului.

Este un exercitiu care poate aduce copilul si implicit grupul intr-o situatie delicata.
Daca la inceput, copiii sunt incântati de ideea schimbului de desene, pe parcurs pot sa apara conflicte intre ei. Unii doresc sa-si faca desenul intr-un anumit mod, iar ceilati ii pot strica planurile. Este o situatie frustranta si este bine sa-i invatam sa faca fata acestor situatii, explicându-le ca este un desen comun, un tablou si ca nu exista bine sau rau, frumos sau urât, ci pur si simplu un desen.
In timpul acestui desen comun putem observa daca exista conflicte intre membrii grupului (razbunari, pedepsiri, invidii).
Acceptarea desenului, asa cum este el, inseamna o acceptare a grupului si o integrare in grup.
Este un exercitiu in care copilul va incerca sa influenteze desenele colegilor sai, imprimându-si pe aceste desene propriile idei, sentimente. Se poate observa ca putini copii vor incerca sa continue ceea ce a inceput colegul lor.
Este bine de mentionat faptul ca unii copii pot avea un desen tematic, altii pot desena linii sau figuri geometrice, altii doar pete de diferite culori.
In final,copiii vor constientiza modul in care pot influenta rezultatul muncii in echipa.